Zo’n Barcamp, wat is dat eigenlijk

Wat een Barcamp juist is, kan je op verschillende manieren beschrijven. Daarom laat ik gewoon enkele mensen aan het woord die hun definitie ervan geven:

Een jacuzzi voor de hersenen
Een dag waar je als deelnemer op het einde van de dag vertrekt met een bruisend hoofd. Bruisend vanwege allerlei verse kennis, nieuwe inzichten en het ontmoeten van andere mensen.
De basis-principes: openheid, iedereen helpt mee en alle kennis wordt gedeeld. Deze elementen zorgen voor een absoluut unieke ervaring die je zeker niet mag missen!

Frederik Denkens, hostingsponsor van Barcamp maart 2010

Jamaar, denk je misschien, allemaal goed en wel, maar waar gaat het dan over? Welke kennis en inzichten kan ik daar dan opdoen. En waarom zou dat voor mij interessant zijn?

Stel je even voor, ondanks het mooie winterweer, dat u terecht komt op volgende locatie:

een zonovergoten wijdse grasmat
een rood-wit geruit picknickdeken van enkele tientallen vierkante meters groot
kopjes koffie van de lekkerste soort

Stel je nu voor dat je daar zit, gezellig wat keuvelen over alles en nog wat, een koffietje drinken, interessante mensen die je iets vertellen

Got the picture?
Wel, plots springt er iemand recht. Man of vrouw in kwestie vertelt iets. Een verhaal over een onderwerp. Waarover? Maakt niet uit. Het gaat om het vertellen, om de ervaring van de groep, om de dialoog die erdoor wordt opgeroepen.

Een honderdtal mensen die elkaar niet kennen (of wel, soms) en die graag willen luisteren.
Luisteren en vertellen over wat er omgaat in de hoop.
Kijken, luisteren en vertellen.

Onderwerpen? Alles wat je interesseert. ALLES.

Wannes Deloore, deelnemer

Jamaar, bedenk je je dan misschien opnieuw, ALLES, dat is toch wel heel veel. Gaat dat niet voornamelijk over technische computerdingen? En wordt daar dan zoveel gedronken?

Nee, dat heeft niks te maken met zuipen (je moet het woord barcamp anders maar eens opzoeken op wikipedia) maar wel alles met een unconferentie. Iemand (of een aantal mensen) organiseert een zaal, een aantal sponsors voor materiaal en eten ’s middags, en vooral ook voor de koffie, en alle aanwezigen doen iets. Doorgaans is dat een korte presentatie geven van zo’n 20 minuten, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aangezien er veel te veel mensen zijn, worden er vier presentaties tegelijk gegeven in verschillende zalen. Dat vind ik trouwens het moeilijkste aspect van zo’n barcamp: kiezen tussen vier onderwerpen. Vroeger was zo’n barcamp bijzonder geeky, en ging het vooral over programmeren en andere IT-gerelateerde onderwerpen. Nu is barcamp veel algemener geworden.

Gudrun Rombaut, deelnemer

Algemener, allemaal goed en wel, maar het zal nog altijd wel over onderwerpen gaan die mij niet interesseren, niet?

Barcamps hebben nogal de neiging om een selecte incrowd aan te trekken: twitterati, bloggers, IT-specialisten en andere online marketeers. De organisatoren van de Antwerpse editie willen het geheel opentrekken, u bent dus ook welkom. Ik heb een kort lijstje opgesteld van onderwerpen waar ik wel eens wil naar luisteren.

 • Wat je moet weten over Kwantummechanica.
 • Filosofie van het alledaagse leven, een oefening in kijken.
 • Ik ben arbeider en daar ben ik trots op.
 • De adel anno 2010.
 • Moderne kunst, wat je moet weten om niet met rode kaken op een vernissage te staan.
 • Lokale politiek: een inleiding.
 • Antwerpen, begin er maar eens aan.
 • Mijn beroep: priester/imam/rabbijn/…
 • Tijd, een geschiedenis.
 • Een Ugandese Europeaan, van Lake Victoria tot ‘t Scheld.
 • De Middeleeuwen: duistere periode of verlucht boek?
 • Sociale media: een sociologische benadering.
 • One way to study music: study Duchamp
 • Vertikale tuinen in de stad, hoe begin je daar best aan

Jan Seurinck, deelnemer en enthousiasteling van in het begin

Dat is dan wel heel divers van onderwerpen natuurlijk. Waarom zou dat voor mij interessant zijn? Want zo spreken voor publiek, ik doe dat toch niet graag/ ik kan dat niet.

Ik ben er zeker van dat ook jij ergens door gepassioneerd bent.
Heb je een geweldig, ontzettend eenvoudig recept gevonden om zelf pizza te maken. Wil je tonen hoe jij op 1 week tijd die nieuwe wintertrui gebreid hebt. Heb je een fantastisch idee, maar weet je niet hoe je er mee van start moet gaan. Heb je een probleem en wil je graag aan de groep vragen hoe je dat kan aanpakken.
Wat zijn jou trucjes om  je job te combineren met de opvoeding van 3 kinderen terwijl je partner heel vaak naar het buitenland moet. Je bent plots werkloos geworden en moet het nu met heel wat minder inkomen stellen. Welke dingen heb je al geleerd om geld te besparen.

Je ziet dat het niet gaat om ‘een presentatie’ met ‘powerpoint’ en ‘slides’. Het gaat erover dat jij iets komt vertellen over iets waar jij mee bezig bent. En je zal zien dat 20 minuten dan heel kort zijn.

Anne Verberckmoes, facilitator Barcamp Antwerpen, de lente editie

Awel, ik zou heel graag ne keer willen komen. Mag ik ook gewoon komen luisteren?

Zo gewoon langskomen en zelf niets doet, daar zijn we niet zo voor. Er is altijd iets te doen. Er is de dag zelf heel wat te doen, en vele handen maken licht werk.

 • Tafels aan de kant zetten, stoelen goedzetten
 • Broodjes uitpakken/smeren
 • Mensen verwelkomen
 • Met een bezem/stofuiger rondgaan achteraf
 • Foto’s maken
 • Bloggen
 • Een taart bakken en meebrengen

Tot de volgende keer?

This entry was posted in Barcampen in België. Bookmark the permalink.

9 Responses to Zo’n Barcamp, wat is dat eigenlijk

 1. Rudi says:

  Barcamps is blijkbaar iets voor mensen met teveel tijd…

  • Barcamps is iets voor mensen die heel veel willen leren op heel korte tijd en dat voor geen geld.

   • Hilde Gos says:

    Een barcamp is netwerk- en leermoment. Stel je voor: je bent een startend en creatief ondernemer, je werkt als freelancer, als zelfstandige, je werkt vaak van thuis uit… Niet altijd evident om je netwerk uit te bouwen en kennis en ervaring met anderen te delen. Barcamp biedt je dit platform. Je neemt deel aan een boeiende dag vol interessante topics, je leert bij, je deelt je kennis met anderen en je kan je netwerk verbreden. Super interessant. Kennis, ervaringen en een netwerk die jou kunnen helpen in je ondernemerschap.

 2. Joris says:

  Het is duidelijk een evenement gericht op mensen rond de 25 en niet echt interactief te noemen. Niks speciaals gemerkt zo op ‘t eerste zicht.

 3. Wouter Vandenneucker says:

  Hoe open staat staat barcamp eigenlijk voor mensen die hun dagen nog achter lesbanken slijten?

  • Wouter,
   Iedereen die iets zinnigs of onzinnigs te vertellen heeft die kan naar zo’n Barcamp komen.
   Want iemand van 9 kan evengoed iets boeiends komen vertellen, als iemand van 87.
   Iedereen is wel ergens door begeesterd (of dat nu een computertaal is, of de geschiedenis van de romeinen, hoe je rock en roll danst of hoe je jezelf een opkikker kan geven) en dus staat barcamp voor iedereen die iets wil delen open.

 4. Jason Vanlierde says:

  Mag iedereen zo’n presentatie geven?

  En hoe gaat dit dan in z’n werk?

 5. Pingback: Podcasting the news? #bcvrt - frevanoers.be

Comments are closed.